מבנה הרחם
הרֵחֶם הוא איבר שרירי וחלול בעל דפנות עבים, הנמצא בגופן של רוב נקבות היונקים כחלק ממערכת הרביה, ומשמש להתפתחות העובר בתוכו. צורתו של הרחם מזכירה צורת אגס חלול. אצל נקבות האדם, משקלו הטיפוסי של הרחם הוא כ 50- גרם ואורכו כ 8- ס”מ. במהלך ההריון, כאשר מתפתח העובר בתוכו, משקלו יכול להגיע עד לקילוגרם אחד הודות לרקמה הגדלה בו והוא מתארך עד 33 ס”מ. הרחם מצופה מבפנים אפיתל רירי המהווה המשך רצוף לאפיתל של צינור הביציות. הקרום הרירי עשיר בכלי דם ומתעבה בעונות של פעילות רבייתית. אל הרחם מחוברות שתי החצוצרות, שהן צינורות מרופדים אפיתל ריסני בעל מבנה דמוי משפך. בתוך שקע הרחם מונחת השחלה.
מקומו של הרחם
הרחם שוכן באזור אגן הירכיים, אל חלקו העליון מתחברות שתי החצוצרות שצידן השני מתחבר לשחלה. חלקו התחתון של הרחם, הוא צוואר הרחם, שריר טבעתי חזק, המתחבר אל הנרתיק. הנרתיק הוא החלק המקשר את איברי הרביה עם העולם החיצוני ומשמש מעבר פנימה לתאי הזרע ומעבר החוצה לתינוק הנולד.
השחלה
שחלה היא איבר רביה המצוי ברוב היצורים החיים המתרבים ברביה זוויגית. השחלה מצויה אך ורק בנקבות של יצורים אלו, ותפקידה הוא לייצר את תאי הרבייה הנקביים – הביציות. בנקבות האדם מצויות השחלות בחלל הבטן, מעל לרחם. הביציות נודדות מהשחלה אל החצוצרות, שם הן ממתינות זמן קצר להפריה (קליטת תא רביה זכרי), ומשם ממשיכות בנדידתן אל הרחם. אם הביצית מופרה על ידי תא זרע היא נדבקת אל קיר הרחם ומתפתחת לעובר בתהליך הקרוי הריון. אם לא מתרחשת הפריה – זהו המצב השגרתי – נפלטת הביצית, יחד עם דם אשר הזין אותה במשך ההמתנה, אל מחוץ לגוף בתהליך הקרוי וסת המחזור החודשי.
ברוב בעלי החיים מיצרות השחלות את כל הביציות עוד לפני לידת הנקבה, והביציות הלא-בשלות נשמרות בשחלה במשך שנים. בגיל ההתבגרות מבשילות הביציות ומתחילות את נדידתן – ביצית אחת בכל 28 יום אצל האדם – אל הרחם. המחזור החודשי נפסק כשהאישה מגיעה לגיל הבלות, בו אינה יכולה יותר להיכנס להריון (בשל הפסקת הבשלת הביציות- כשבשחלותיה מתחת לאלף ביציות שלא הבשילו).
החצוצרות
החצוצרות הן שתי צינוריות דקות המחברות בין השחלות לרחם, אצל נקבות היונקים. ישנן שתי חצוצרות, המחוברות כל אחת לצד שונה של החלק העליון של הרחם מצד אחד, ומול שחלה מהצד השני. החצוצרות אינן מחוברות באופן ישיר אל השחלות, אלא נפתחות לעבר השקע הצפקי. אצל נשים, אורכן של החצוצרות נע בין 7 ל 14- ס”מ. כאשר מתפתחת ביצית בשחלה, היא נעטפת בשקיק המכונה “זקיק שחלתי”. כשהביצית מוכנה, נקרעים קיר השחלה והזקיק, והיא משתחררת לעבר החצוצרה, בתוכה היא עושה את דרכה לעבר הרחם, כשהביצית נדחפת בעזרת תנועות הריסים שבתוך הציפוי הפנימי של החצוצרות. המסע אל הרחם אורך מספר שעות עד מספר ימים. אם הביצית מופרית בעת שהיא בתוך החצוצרה, אז בדרך כלל היא משתרשת ברירית הרחם כאשר תא זה מגיע אל הרירית, מה שמסמן את תחילתו של הריון. לעתים קורה שהביצית המופרית משתרשת בחצוצרה ולא ברחם, ואז נוצר הריון חוץ רחמי.
מהם התסמינים של בעיות במבנה הרחם?
מבנה לא תקין של הרחם מתגלה לרוב בהקשר של ההריון. פעמים רבות לא תדע על כך האישה לפני כן, במיוחד כשמדובר בבעיות מולדות. התסמינים יכולים להיות קושי בכניסה להריון, הפלות חוזרות, לידה מוקדמת, מצג לא תקין של העובר המוביל לניתוח קיסרי. כשהבעיה היא שרירנים תסמין נוסף יכול להיות גם דימום וסתי חזק.
אילו בעיות במבנה הרחם ישנן?
ניתן לחלק את הבעיות המבניות ברחם לבעיות מולדות ובעיות שאינן מולדות.
בעיות מולדות
המקור לבעיות המולדות הוא היווצרות הרחם משני חלקים נפרדים שמתחברים ביניהם ויוצרים חלל אחד. שיבוש בהתחברות שני החלקים יכולה ליצור מספר בעיות:
א- רחם כפול: רחם המורכב משני חללים נפרדים, כשכל חלל עלול להוביל בנפרד אל צוואר הרחם והנרתיק. חלל המופרד באמצע על ידי מחיצה: הפרעה זו היא הפרעה קלה יותר מן ההפרעה הקודמת- החללים כן התחברו ביניהם אך נותרה מחיצה ביניהם. כשהמחיצה היא עמוקה נראים שני החללים כשתי קרניים עם פתח לחצוצרה בקצה כל אחת, תופעה שנקראת רחם דו קרני.
ב- רחם חד קרני: כאשר מחצית אחת של הרחם אינה מתפתחת כך שגודל הרחם הוא מחצית מגודל רחם תקין וישנו חיבור רק לחצוצרה אחת.
בעיות שאינן מולדות
בעיות שאינן מולדות הן בעיות שנוצרו עם הזמן וגורמות לעיוות המבנה התקין:
א- הידבקויות תוך רחמיות (נקרא גם תסמונת אשרמן): הידבקויות אלה נראות כצלקת ונוצרות בעקבות זיהום תוך רחמי או פעולות שנעשו ברחם כמו גרידה. הידבקויות יכולות לגרום לאי פריון או הפלות חוזרות.
ב- שרירנים (מיומות): גידולים שפירים שנחשבים שכיחים יחסית וישנם אצל כשליש מהנשים בגיל הפריון. לרוב הם אינם מפריעים. בעיה נוצרת כאשר השרירן בולט לחלל הרחם. השרירנים עלולים לגרום לדימום מוגבר בזמן הוסת, לקושי בכניסה להריון וגם להפלות.
ג- פוליפ: פוליפ הוא גידול ברירית הרחם. פוליפים הם לרוב שפירים. לא הוכח באופן חד משמעי כי פוליפ גורם לבעיות בכניסה להריון או במהלכו, אך במידה וישנה בעיה בכניסה להריון וגם נמצא אצל האישה פוליפ תינתן המלצה להסירו. על שלושת הבעיות הנ”ל תמצאי הסבר מורחב בהמשך הספר.
כיצד מאובחנות בעיות במבנה הרחם?
ההסתכלות על הרחם לאיתור בעיות במבנה שלו נעשות באמצעות בדיקת אולטרסאונד, הכוללת לעיתים הזרקת נוזל לקבלת תמונה ברורה יותר, צילום רחם- צילום רנטגן שנעשה בעזרת הזרקת נוזל ניגוד לחלל הרחם והסתכלות על פיזורו ברחם ובחצוצרות או היסטרוסקופיה אבחנתית בה מוחדר סיב אופטי דרך צוואר הרחם. הבדיקה המהימנה ביותר היא היסטרוסקופיה, אך באמצעותה ניתן לראות את חלל הרחם ללא החצוצרות.
(נלקח מהאתר של ד”ר דוד סוריאנו)