fbpx
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

כאבים בזמן הוסת

תוכן עניינים

(המידע מבוסס על מאמרים של ד”ר בני שכטר (רופא נשים) 

כאבי הוסת הם אמנם טבעיים, אך זה לא אומר שחייבים להישאר איתם. נשים רבות חוות כאבים בזמן הוסת בעוצמות כאב שונות ובתקופות רבות במהלך חייהן. לעיתים מדובר בכאבים קלים מאד, ולעתים בכאבי מחזור המקשים על התפקוד היום יומי ופוגעים בהתנהלותן באופן משמעותי. כאבי הוסת יכולים להתחיל מיד עם הופעת הוסת ולהימשך מספר ימים בודדים, אולם ישנם מקרים בהם עשויים להתחיל שבועיים ואף יותר לפני הופעת הוסת עצמו ולהיות גם קשים מנשוא (תסמונת קדם וסתית – PMS).

הסיבות לכאבי וסת

כאבים נובעים מהתכווצות הרחם בשל שינויים הורמונאליים ועשויים להיות מלווים בבחילות, בהקאות ואף בהטלת צואה תכופה. בדרך כלל כאבים אלה נמשכים מספר שעות עד יום או יומיים ולאחר מכן חולפים. הסיבה השכיחה ביותר לדימום היא התכווצויות של שריר הרחם במטרה לפלוט את הפרשות המחזור החוצה לנרתיק. סיבה נוספת לכאבים יכולה להיות הדימום מרקמת רירית רחם, הגדלה באזורים אחרים מחוץ לרחם בתוך חלל האגן ומדממת בזמן המחזור אנדומטריוזיס.

מה זה אנדומטריוזיס?

אנדומטריוזיס היא תופעה פיזיולוגית השכיחה בקרב כעשרה אחוזים מאוכלוסיית הנשים בגיל הפריון. זהו מצב שבו חלקים מרירית הרחם מופיעים באיזורים שונים מחוץ לחלל הרחם בעיקר – באזור השחלות או באזור האגן. במקרים לא שכיחים, ניתן למצוא מוקדים מסוג זה גם באזור חלל הבטן, שלפוחית השתן והמעיים. בזכות הרפואה המתקדמת מוצעים כיום מגוון טיפולים המסייעים להתמודד עם סממני האנדומטריוזיס ומאפשרים לחזור לשגרת חיים רגילה. עם זאת, חשוב לדעת שהטיפולים עשויים להיות שמרניים (תרופתיים) אשר לא תמיד פותרים את שורש הבעיה אלא מקלים על תסמיניה. במקרים מסוים כאשר הטיפול השמרני אינו צולח יש צורך בטיפול ניתוחי. 

הגורמים לאנדומטריוזיס

מדי מחזור חודשי, חלים בגופה של האישה שינויים בהפרשת ההורמונים הנשיים. חלק משינוים הורמונאליים אלה גורמים לקילוף רירית הרחם המתבטאת בדימום(הוסת). ישנן מקרים שבהם רירית הרחם אינה עושה את מסלולה הרגיל, אלא עוברת כפי הנראה דרך החצוצרות (במנגנונים אחרים) ומתמקמת באזור שמחוץ לרחם. נגעים אלה בזמן מחזור מדממים ויוצרים תגובה דלקתית מקומית שעשויה לגרום לדלקת מקומית ולהידבקויות באגן ובחלל הבטן ובמקרים מסוימים גם לציסטות בשחלות.

איך נוצרת אנדומטריוזיס?

• יתכן שבמהלך הוסת רירית הרחם עוברת גם אל חלל הבטן ישירות דרך החצוצרות ולא יוצאת רק לכיוון הנרתיק עצמו.

• יתכן שתאים הנמצאים בחלל הבטן הופכים לרקמה הדומה לרירית הרחם ולכן הסממנים דומים אך מקורם שונה. הסממנים לאנדומטריוזיס

לפחות 30% – 40% מהנשים הסובלות מבעיות אי פריון, מאובחנות עם אנדומטריוזיס.

• כאבים חזקים, שלעיתים עשויים להשפיע באופן משמעותי על אורח החיים היום-יומי של האשה. כאבים אלה יכולים להיות כאבי גב קשים או התכווצויות בטן חזקות או כאבים במהלך אישות.

• דימום רב בתקופת הוסת.

• בעיות במערכת העיכול הכוללות שלשולים, כאבים ולעיתים דימומים מפי הטבעת בזמן הוסת.

• בעיות במתן שתן: כאבים או תכיפות גבוהה, בעיקר בימי הוסת.

אמנם רבים מן התסמינים מתרחשים בעיקר בימי הוסת, אך האנדומטריוזיס משפיעה על תפקודי הגוף בכל תקופת המחזור החודשי.

 סיבות נוספות לכאבים בזמן הוסת

• גם גידולים ברקמת שריר הרחם עשויים להוביל לכאבים בתקופת המחזור, ועשויים להיות מלווים בהטלת שתן תכופה ויציאות תכופות גם כן (שרירנים).

• סיבה נוספת לכאבי מחזור קשורה בבעיות אגן שונות ועשויה להופיע בקרב נשים מבוגרות יותר, בגילאי 40 עד 50 . כאבי מחזור בגילאים אלה יכולים להופיע כתוצאה מדלקת ברחם, דלקת בשחלות או בחצוצרות. במקרים של דלקות מסוג זה יצטרפו לכאבים סימפטומים נוספים כגון חום, כאב גב, צמרמורות, כאב לאחר אישות וריבוי מהנרתיק, על כן בכל מקרה של כאב מתמשך יש לגשת לרופא נשים לבדיקה מקיפה.

 תופעות הקשורות לכאבי המחזור

אצל נשים שטרם הרו או חוו לידה, מתבטאים כאבים אלה ככאבים חדים, העשויים להופיע באזור הגב התחתון ובאזור האגן. כאבים אלה עשויים להופיע גם עם תחושת התנפחות בחזה ובבטן התחתונה, כאבי ראש ועיפות. ישנן מגוון דרכים להקל על תסמינים אלו, כאשר מידת האפקטיביות של כל אמצעי משתנה בין אשה לאשה. הדרכים הנפוצות ביותר להקלה על כאבי הוסת, מלבד נטילת משככי כאבים, הן:

• פעילות גופנית מתונה (רצוי לאורך כל החודש)

• עיסוי הבטן בעדינות.

• הנחה של בקבוק חם על הבטן.

 חלון הפוריות

בעוד שאורך השלב הפוליקולרי עשוי להשתנות – ואגב כך משתנה אורכו של המחזור החודשי כולו – השלב הצהוב קבוע אצל כל אישה ואורך כמעט תמיד בין 14 – 18 ימים. בהינתן העובדה שתאי הזרע מסוגלים לשרוד בגוף האשה שלושה ימים, התקופה הפוריה ביותר היא בערך חמישה ימים לפני הביוץ ועד יום או יומיים לאחר הביוץ. במחזור חודשי נורמאלי בן ארבעה שבועות, הכוונה לשבוע השני ולתחילת השבוע השלישי של התהליך. רבים רואים בדפוסי המחזורהחודשי, וליתר דיוק בקביעה מדויקת של שלב הביוץ, בבחינת אמצעי לתכנון הריונות.

 השחלה כמאגר ביציות

מעריכים כי בין 400,000 ל 450,000- ביציות בלתי-בוגרות שוכנות בכל אחת מהשחלות עם הגעתה של האשה לבגרות. במסגרת המחזור החודשי, כאירוע ביולוגי, משוחררת על-פי-רוב ביצית אחת מדי חודש. כך, במהלך חייה האשה תבייץ

כ 400- פעמים. יתר הביציות יתפרקו בתהליך הקרוי אטרזיה. ביציות שכבר נאגרו בשחלה לא יוחלפו בביציות חדשות במהלך חייה הפוריים של האשה.

שתפי את המאמר:

פייסבוק
וואטסאפ
אימייל
טלגרם

התחברי לאיזור האישי שלך

תביאי חברה ותרוויחי 30 ₪ במתנה!

שתפי את הקישור עם כל מי שאת מכירה ועדיין לא משתמשת במוצרים של GOOD CARE (חברות, משפחה, קולגות…) ובעגלה תחכה לך הנחה של 30 ₪ לרכישה הבאה.

אז איך זה עובד?

ברגע שאחת מחברותיך תקנה, את תקבלי מאיתנו במייל קוד קופון שיזכה אותך ב-30 ₪ לרכישה הבאה.

*קוד הקופון ימשיך לצבור 30 ₪ נוספים על כל קנייה של לקוחה חדשה נוספת ותוכלי לממשו לבחירתך.

*בהרשמתי אני מאשרת את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות של התוכנית – "תביאי חברה ותרוויחי". ההנחה מוגבלת ללקוחות חדשות בלבד!

משרדי החברה יהיו סגורים לרגל החג החל מתאריך 16/4 ועד 29/4
וישובו לפעילות מלאה ב-30/4.

על כן, הזמנות שיבוצעו במהלך ימים אלה ישלחו החל מתאריך 30/4
בברכת חג שמח,
צוות Good Care

האתר שומר שבת,

נחזור לפעילות מלאה בצאת השבת.

תרגישי חופשי לדבר